Седемте Рилски Езера

Седемте Рилски Езера

          Седемте езера са разположени в Северозападна Рила планина. Те имат ледников произход. Разположени са стъпаловидно в голям циркус. Всяко едно от езерата има собствено име, в зависимост от формата и особеностите си. Най-високото езеро е Сълзата и се намира на надморска височина 2535 м ., а най- ниското е Долното с надморска височина 2095 м . Имената на другите езера са; Дългото, Рибното, Бъбрека, Близнака и Окото, като всяко едно от тях носи своята уникалност, красота и вдъхновение.
          Най-голямо събитие в района на Седемте езера е събирането на хората от Бялото братство – дъновистите, на 19 август. Тогава те честват своята Нова година. Отбелязват празника, като се събират близо до езерото Бъбрека и изпълняват своите ритуални танци, подредени в концентрични кръгове – паневритми. За дъновистите Рила е свещена планина, затова хиляди от тях се събират всяка година, за да посрещнат изгрева на слънцето.

           Вашият ден започва рано със пътуване около 1 час до начална станция на лифта за Седемте Рилски Езера. За около 30 мин, лифта ни качва на 2196 м в сърцето на Рила планина . От там започва обиколката-преход на езерата, която отнема 4-5 часа. Преходът е изключително живописен и приятен, но на места пътеката е стръмна и се изисква добра физическа подготовка. След обиколката на езерата лифтът ни превозва до начална станция и от там след едночасово пътуване, обратно в SkyApartments.

Времетраене:    един ден 
Трудност:          средно до трудно
Цена:                   150 евро (цената е за автомобил, до 4 човека и включва транспорт и пътеводител. Цената не включва билета за лифта)
 

за информация и резервация:
(+359) 899 942 993

 
OK

Ползвайки този сайт, вие си съгласявате с
Условията за ползване и Политиката на поверителност.