Рилски манастир

Рилски манастир

      Рилският манастир е най-яркият образец на българското църковно изкуство и архитектура и е под закрилата на ЮНЕСКО. Манастирът е разположен в дебрите на Рила планина, на 1147 м надморска височина. Намира на около  40 км от Благоевград. Църквата "Рождество Богородично" с чудотворната икона на Дева Мария и изящно украсения иконостас, манастирският музей и Хрельовата кула са само част от безценното културно наследство, съхранено тук.

      Създаването му е свързано с живота на българския светец и покровител на Българите св. Иван Рилски, който е роден в края на 9 в. След  приемане на монашеството светецът се отдава на отшелнически живот, като се установява в Рила планина,където основал манастир, в който  остава до края на живота си.

      На около 4 км от манастира, по обозначена пътека, може да се стигне до пещерата, която св. Йоан Рилски избрал за свое убежище. По-късно до пещерата била изградена църквата „Успение на св. Йоан Рилски”, обновена през 1820 г. В пещерата се влиза след тесен проход между скалата и църквата.

Времетраене:    4 часа 
Тръдност:          средно
Цена:                   75 евро (цената е за автомобил, до 4 човека и включва транспорт и екскурзовод)
 

за информация и резервация:
(+359) 899 942 993

 
OK

Ползвайки този сайт, вие си съгласявате с
Условията за ползване и Политиката на поверителност.